Bilim insanları, kalıtsal bir hastalığı olan annenin rahatsızlığını bebeğine geçirmemesi için mitokondri bağışı adındaki yeni bir genetik tedaviye başvurdu.
Bazı anne adayları mitokondri hücrelerinde taşıdıkları genetik hastalıkları çocuklarına gen yoluyla aktarabiliyor. Leigh hastalığı, hamilelikte embriyoda ölümcül bir hasara yol açıyor. Anne, daha önce Leigh hastalığı yüzünden doğan iki çocuğunu kaybetmiş ve dört kez de düşük yapmış.
Bu yöntem basitçe şu şekilde gerçekleşmekte; anne adayının hastalık taşıyan DNA’sı bir başka kadından alınan mitokondriyle değiştirilerek sağlıklı bir yumurta elde ediliyor. Ardından bu sağılıklı yumurta ile işlemler devam ediliyor. Dr. John Zhang ve ekibi Amerika Birleşik Devletleri’nde bu uygulama yasal olmadığı için Meksika’da hayata geçirdi. Bu yöntem sayesinde şu anda beş aylık olan bebeğin mitokondrilerinin sadece %1’inde Leigh hastalığına neden olan genlerin görüldüğü fakat bunun hastalığın ortaya çıkması için gerekli olan %18 oranının çok altında olduğu için sendromun oluşmayacağı düşünülüyor. Bu yöntemle bebeğin DNA’sının sadece %0,1’i donöre ait.
Kaynak:
dw.com/de/neue-technik-ermöglicht-drei-eltern-babys/a-35908756
euronews.com/2016/09/28/baby-with-three-genetic-parents-is-born
www.newscientist.com/article/2107219-exclusive-worlds-first-baby-born-with-new-3-parent-technique
Çeviren : Elektrik Elektronik Müh. İsmail KIYICI