Tesla’nın Kablosuz Elektrik İletimi
NIKOLA TESLA
10 Temmuz 1856, Smiljan – HIRVATİSTAN / 7 Ocak 1943, New York – ABD
Herkes onun hayatını AC/DC akım savaşından ve Edison ile aralarında olan çatışmalardan ibaret sanır …
Oysaki o;
Elektron mikroskobu, enkandesan lamba, deşarj lambası, floresan lamba, neon lamba, alternatif akım, alternatif akım motoru, en gelişmiş vakum tüpleri, deniz altı torpidoları, röntgen( Wilhelm Röntgen’den üç yıl kadar önce) , doğru akımı alternatif akıma çevirmeyi , jeneratör, lazer, radyo(Marconi nin icat ettiği yazılır ne gariptir ki o radyonun çalışabilmesi için 17 Tesla icadına gerek duymaktadır) , Dünya’nın en güçlü vericisi, radar prensibini, ilk insan yapımı şimşek, MR ve daha nice icatın mucidi. Sadece özetlerini okusak ve çalışma prensiplerini anlamaya çalışsak haftalar sürebilecek 300 patentin sahibi.
Tesla dendiğinde akla gelen bir büyüleyici olay daha Gökkuşağı Projesi ( Rainbow Project ). USS Eldridge gemisinde olan biten Rainbow Project adıyla anılan olay hala bir sır belki de o Albert Einstein ve Dr.John von Neumann ile birlikte moleküler ışınlanmanın mucidlerinden biri.
Ve daha nice icadın yegane mucidi Nikola Tesla. O bir elektrik mühendisi. Gençliğinde yakalandığı ciddi rahatsızlık esnasında bile hayalinden vazgeçmemiş gerçek bir dahi, bir mucit, bir mühendis ve fizikçi. Paralara fotoğrafı basılacak kadar önemli bir kişi.
Anadili olan Sırpça ve ailece bildikleri Almanca’ya ek olarak İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilmekteydi. Sorunları yüzünden bitiremediği okulu ,şizofreni derecesine varan takıntıları, abisinin ölümüne sebep olması, aseksüel olması hiçbiri onun dahi ve dünyanın en çok patent sahibi insanı olmasına engel değildi. Onu ilginç kılan bir başka özellik ise yaptığı deneyler sonucu çakan şimşekler değil gözlerini kapattığında çakan şimşeklerdi.
Kablosuz Elektrik İletimi
Peki tarihte bugün tam 114 sene önce kabul edilen 1897 yılında patent başvurusunu yaptığı kablosuz elektrik iletimi nedir ne gibi türleri vardır, Tesla hangisini kullanmıştır bunları inceleyeceğiz. 20 Mart 1900 tarihli patent (US645576)
Elektrik , kablo haricinde klasik olarak 2 metot ile aktarılır.
– İndüksiyon; bu metot elektrostatik indüksiyon ve elektrodinamik indüksiyon olarak ikiye ayrılır. – Işınım; lazer ile iletim ve mikrodalga yöntemi olarak ikiye ayrılır.
Tesla’nın bulduğu ve kendi adıyla anılan Tesla Bobini; telgraf, radyo ve tv gibi cihazlarda kullanılır elektrodinamik indüksiyon yöntemine dayanmaktadır. Bugün kablosuz şarj olarak bahsedilen işlemde tamamen elektrodinamik indüksiyona dayanır.
Tesla elektrostatik indüksiyon yöntemini kullanırken
Tesla, Colorado Springs Laboratuvarında 1899 yılında yaklaşık 50 km uzaklıktaki toplam 10 kW’lık 200 tane akkor ampulü kablosuz enerji transferi yöntemiyle yakmayı başarmıştır . Bu projesini daha kapsamlı hale getirip Dünya’nın istenilen bölgesine elektrik veya veri iletimini sağlayabilmek için 1901 ile 1905 yılları arasında Long Island’da Wardenclyffe Kulesini inşa ettirdi. Bu verici istasyonu; piramit şeklinde, sekizgen ve 57 metre yüksekliğinde, 22m çapında idi , tepesinde 3m çaplı hava çekirdekli transformatör vardı ve üzerinden metrelerce uzunlukta şimşeklerin çıktığı 1m çaplı bir bakır küre bulunmaktaydı. Yapımında 55 ton çelik kullanılmıştı. 2000 insan yapımında çalıştı. Günümüzün parasıyla 4 Milyon $ değerindeydi. Ne yazık ki Tesla’nın maddi sorunları nedeniyle laboratuvarı satılmış bu yapılan kule de 1917 yılında yıkılmıştır.
Thomas Alva Edison’un ilginç hayatını ve icatlarını okumak için tıklayınız
Yıldırımların Efendisi Nikola Tesla belgeselini izlemek için tıklayınız
Diğer mucitlerin hayatı için tıklayınız